Meistä

LYHYT HISTORIIKKI

SF Studios on ollut Pohjoismaiden johtava elokuvayhtiö lähes sadan vuoden ajan. Sillä on pääkonttori Tukholmassa ja tytäryhtiöt Norjassa, Tanskassa ja Suomessa. Tuotamme viihdesisältöä valkokankaalle, televisioon ja SF Home Entertainment -palveluun. Lisäksi olemme johtava pohjoismaisen ja ulkomaisen elokuvan levitysyhtiö Pohjoismaiden markkinoilla.

Liiketoiminta-alueemme ovat pohjoismainen tuotanto sekä pohjoismaiset ja kansainväliset yhteistuotannot, elokuvateatteri- ja Home Entertainment  levitys, kansainvälinen myynti ja digitaaliset suoratoistopalvelut.

Vuosien varrella yhteistyökumppaneinamme on ollut sekä varhaisen pohjoismaisen elokuvan arvostetuimpia nimiä, että suuria luovia nykylahjakkuuksia, kuten Ingmar Bergman, Lasse Hallström, Bille August, Colin Nutley, Daniel Espinosa, Greta Garbo, Ingrid Bergman, Stellan Skarsgård, Joel Kinnaman, Alicia Vikander – ja monet muut. Suomessa olemme levittäneet mm. Mika Kaurismäen, Aku Louhimiehen, Aleksi Salmenperän ja JP Siilin elokuvia.
Etsimme, markkinoimme ja jakelemme elokuva- ja TV-tuotantoja, joilla on hyvät mahdollisuudet menestyä Pohjoismaissa. Tarjoamme myös tuotantomahdollisuuksia uusille, lahjakkaille elokuvantekijöille. Luomme maailmoja, joihin ihmiset haluavat palata.


SF STUDIOS –LOGO

SF:n maineikas logo luotiin, kun AB Svenska Biografteatern ja Filmindustri AB Skandia yhdistyivät, ja AB Svensk Filmindustri (SF) perustettiin 27. joulukuuta 1919.

Logon suunnitteli taiteellisen mainososaston johtaja Nils Hårde. Sen lisäksi, että Nils Hårde (1888–1962) toimi SF:n mainospäällikkönä yli 30 vuotta (1920–1953), hän oli tunnustettu kuvittaja, joka loi monet klassiset elokuvajulisteet.

Alkuun logo oli melko yksinkertainen valkoisine kirjaimineen mustaa taustaa vasten. Vasta 30-luvun lopulla yhtiö vaihtoi tyylitellympään ilmiasuun ja sijoitti ympyrään kaksi ohutta viivaa ja kirjaimet ympyrän sisälle. Logo oli edelleen mustavalkoinen. Tuolloin logoa käytettiin pääasiassa lehtipainatteissa ja uutisfilmeissä (SF Journalen).

Hieman näkyvämpi logo piirrettiin 60-luvulla, ja SF-merkki sijoitettiin neliömäiselle taustalle. Sen jälkeen kehitettiin joitakin muunnelmia, mutta 80-luvun puolivälissä päätettiin ottaa käyttöön 1930-luvun alun alkuperäislogo, mutta punaisena.

SF STUDIOS –TUNNUSSÄVEL

SF:n ikoninen tunnussävel sävellettiin 1943 SF:n uutisfilmejä varten. Elokuvateattereissa ennen elokuvaa esitettävät uutisfilmit olivat ainoa tapa nähdä ajankohtaisia uutiskuvia maailmalta.

Kun toinen maailmansota puhkesi 1939, elokuvateattereissa alettiin esittää useita kilpailevia uutisfilmejä, muun muassa UFA Journalen ja Paramount Journal -filmejä.  Profiloidakseen uutisfilmejään SF alkoi käyttää omaa tunnussäveltään.

SF:n silloista musiikkipäällikköä Jules Sylvainia pyydettiin 1943 säveltämään SF Journalenin alku- ja lopputunnus. Tuleva klassinen SF-tunnussävel oli valmis parissa minuutissa. Sen sovitti lahjakas Julius Jacobsen, ja sitä kuultiin aina 60-luvun alkuun joka kerta, kun SF Journalenia esitettiin Ruotsin elokuvateattereissa.

Kun televisio sai suuren läpimurtonsa Ruotsin kodeissa, SF Journalen lakkautettiin ja tunnussävel jäi tilapäisesti unholaan. Mutta 80-luvun alussa SF halusi profiloitua selvemmin elokuvateattereissa ja otti taas käyttöön vanhan tunnussävelen. Uuden sovituksen teki Peter Wiberg, jonka versiota käytettiin lähes 20 vuotta.

2002 tunnussävel sovitettiin vielä kerran uudestaan hieman klassisempaan sointiin. Sovituksen teki kuuluisa elokuvasäveltäjä Adam Nordén. Myöhemmin tehtiin myös lapsille tarkoitettu versio, jota on käytetty tuotemerkin Lasten Suosikit, nykyään SF Kids, yhteydessä.